Kabeljauwhaasjes met krokante topping

Dit gerecht is een feest voor het oog én de tong. De speciale bereidingswijze van de kabeljauwhaasjes in de oven voorziet dit exclusieve visje van een knapperige korst. Geserveerd op een overheerlijk groentebed met heerlijke saus komt deze Ras Echte delicatesse volledig tot zijn recht!

“Kabeljauwhaas in een mediterraans jasje. Een mooi gerecht om de lente mee te beginnen”

BENODIGDHEDEN

Vis en korst
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 50 g boter
  • 50 g paneermeel
  • 20 g peterselie
  • 1 eetlepel gehakte kappertjes
  • Rasp van de schil van 1 citroen
  • 4 kabeljauwhaasjes (mootjes) van 200 g, zonder vel
Saus
  • 300 ml visbouillon
  • 50 g koude blokjes boter
  • 20 g peterselie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Citroensap naar smaak
Garnituur
  • 3 courgettes
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 tros kerstomaatjes
  • 50 gram geroosterde pijnboompitjes
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • Peper en zout
  • Olijfolie

VOORBEREIDING

Dep de vis goed droog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld keukenpapier.

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bak de ui zachtjes in boter, totdat deze zacht is. Haal de helft van de ui uit de pan en doe deze in een kom. Laat de rest van de ui in de pan. Voeg de paneermeel, peterselie, kappertjes en citroenschil toe aan de kom met ui en meng door elkaar. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en leg de kabeljauwfilets erin. Voeg naar smaak zout en peper toe. Strooi het paneermeel boven op de vis en bak deze, afhankelijk van de dikte van de filets, gedurende 10-15 minuten gaar in de oven. Bak ook een trosje kerstomaatjes mee naast de kabeljauw. Was de courgettes en schaaf er dunne juliennesliertjes van met een mandoline. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de courgettepasta toe en bak deze tot hij beetgaar is. Maak intussen de saus. Voeg de bouillon toe aan de uien in de pan en laat deze koken tot de helft is ingekookt. Voeg de koude blokjes boter al roerend met garde geleidelijk toe tot er een mooie gladde saus ontstaat. Doe de peterselie erbij en voeg naar smaak versgemalen zwarte peper en citroensap toe. Serveer de kabeljauw op een bedje van courgette, schep de saus over de pasta (niet over het mooie krokante korstje!) en garneer met de kerstomaatjes en pijnboompitjes.

Tip: Gebruik ook eens skreifilet, perfect in het seizoen van januari tot maart

TERUG