Gegrilde zalm met oosterse garnituur

Ras Echt Zalm is dankzij zijn stevige structuur geschikt voor velerlei bereidingen. Laat u inspireren door dit gerecht van zalm van de grill, geserveerd op een bedje van noedels met knapperige groenten, sojasaus en sesam. Een verrassend gerecht met oriëntaals accent waarmee u hoge ogen gooit!

“Aan de dinertafel of bij de barbecue: met dit gerecht kunt u alle kanten uit.”

BENODIGDHEDEN (per persoon)

  • 1 moot verse zalm (±180 gram)
  • 100 gram broccoli, gesneden in de lengte van de roosjes
    (bij gebruik van broccolischeuten, deze gewoon heel laten)
  • halve fijngesnipperde ui en teentje knoflook
  • 75 gram noedels
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • peper en zout
  • 2 theelepels zwart of wit sesamzaad
  • ijswater

VOORBEREIDING

Haal de zalm 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen. Dep de zalm daarna goed droog en wrijf in met een beetje olie. Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Verwarm de oven op 120 graden. Breng een pan water aan de kook en voeg zout toe. Verdeel de broccoli in kleine stronkjes.

BEREIDEN

Blancheer de broccolistronkjes in de pan kookwater tot ze beetgaar zijn. Haal uit het water en koel gelijk in ijswater. Kook vervolgens de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en koel ze in ijswater. Grill nu de zalm 2 minuutjes per kant tot deze mooie grillstreepjes heeft. Laat de zalm nagaren in de oven, 10 minuten op 120 graden. Verwarm wat olie in een wokpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze een paar minuutjes op hoog vuur en voeg de broccoli toe. Schep als laatst de noedels door het geheel. Besprenkel het vlak voor opdienen met de sojasaus en wat peper en zout. Schep de zalm op het bedje van noedels, garneer af met wat broccoli bovenop en maak het af door wat wit of zwart sesamzaad erover te strooien.

Variatietip:

Dit gerecht kan ook prima bij de barbecue. Maak het recept, maar laat de noedels met het mengsel van gebakken ui, knoflook en broccoli afkoelen en serveer als een lauwwarme salade. Grill de zalm op de barbecue en serveer die bij de groenten.

TERUG